Toyotan trukit 50 vuotta Suomessa

Vuosi 2019 on merkittävä vuosi Toyotan suomalaisessa tarinassa. Nimittäin vuonna 1969 aloitettiin Toyotan trukkien maahantuonti Korpivaara-yhtiöihin kuuluneen Kone Diesel Oy:n toimesta. Toyotan trukkien myynti lähti vauhdikkaasti käyntiin ja Toyota vakiinnutti nopeasti asemansa polttomoottoritoimisten trukkien markkinajohtajana. Toyotan vahvuuksia olivat alusta lähtien luotettavuus, laaja huoltoverkosto ja jopa rahoituspalvelut kuten trukkivuokraus.

Toyotan trukkien koko tarina oli alkanut 13v aikaisemmin. Nimittäin Toyota Loom Works Ltd aloitti vastapainotrukkien valmistamisen Japanissa vuonna 1956. Siihen vuoteen mennessä eri Toyota-yhtiöiden toiminta Japanissa ja kansainvälisesti oli jo kasvanut merkittävästi.  Samalla tarve kuljettaa, siirtää ja varastoida tavaroita, komponentteja, raaka-aineita yms. kasvoi luonnollisesti vauhdikkaasti Toyotan tehtaissa ja logistiikkakeskuksissa. Tällöin todettiin, että markkinoilla oli rajoitettu tarjonta moottoritoimisia trukkeja.

Toyota-yhtiöihin oli kehittynyt ajoneuvotekniikan osaamista (moottorit, voimansiirto, rakennesuunnittelu yms.). Täten Toyota päätti kehittää itse polttomoottoritoimisen trukin.  Sen jälkeen alkoi Toyotan kansainvälinen menestystarina trukkivalmistajana. Vuosien varrella Toyotan tuote- ja palveluvalikoima on kasvanut merkittävästi Suomessa ja maailmalla.

Tänä päivänä Toyota Material Handling Group on maailman suurin materiaalinkäsittelylaitteiden valmistaja ja selkeä markkinajohtaja.
Olemme koonneet yhteen suomalaista Toyotan trukkien 50v -tarinaa, johon voit tutustua alla. 

1960 - 1970

Toyotan autojen maahantuonnin aloitti perinteikäs perheyritys Korpivaara Oy vuonna 1962, jolloin Suomi oli ensimmäisiä Toyotan vientimaita Euroopassa. Korpivaara Oy:n yhteistyö eri Toyota-yhtiöiden kanssa kehittyi vuosien varrella vauhdikkaasti. Yhtenä jatkumona Korpivaara yhtiöihin kuulunut Kone Diesel Oy aloitti Toyotan vastapainotrukkien maahantuonnin vuonna 1969.

Ensimmäinen Suomeen tuotu trukki on esillä Toyota Material Handling Finland Oy:n toimipisteessä Vantaalla. Tämä historiallinen trukki on edelleen toimintakuntoinen ja se on ollut esillä erilaisissa tapahtumissa vuosien varrella.

Vuosi 1979 on historiallinen merkkipaalu Toyota-trukkien tarinassa Suomessa. Nimittäin Kesko-konserniin kuulunut Konekesko Oy aloitti silloin BT:n varastotrukkien maahantuonnin. Myöhemmin Toyota ostin BT:n emoyhtiön vuonna 2000, koska Toyotalla ei ollut omaa varastotrukkimallistoa. Vuonna 2007 Toyotan trukkiyksikkö ja Konekeskon varastoliiketoiminta mukaan lukien BT trukkien edustus fuusioitiin Suomessa ja Toyota Material Handling Finland Oy aloitti toimintansa nykymuodossaan.

1980 - 1990

Vuosi 1984 oli iso merkkipaalu jopa Suomenkin yrityshistoriassa: Amer-yhtymä Oy osti 88 prosenttia Korpivaara Oy:n osakekannasta. Yrityksen toiminta jatkui ennallaan Amerin tytäryhtiönä, mutta elämä perheyhtiönä oli päättynyt. Korpivaaralaisia oli tuolloin 740. Henkilökunta, myyjäverkosto ja ulkomaalaiset päämiehet säilyivät ennallaan.

Toyotan autojen ja trukkien edustus säilyi vuoteen 1995 asti Korpivaara-yhtiöiden hallussa. Vuonna 1995 solmittiin toinen Suomen yrityshistoriassa merkittävä kauppa; Amer Yhtymä Oy myi Toyotan maahantuontitoiminnot (autot ja trukit) Toyotan emoyhtiölle. Toisin sanoen liiketoiminta siirtyi suoraan Toyotan alaisuuteen ja entisistä ”Korpivaaralaisista” ja ”Amerlaisista” tuli yhdessä yössä ”Toyotalaisia”.

2000 - 2019

 2000-luku on ollut huimaa aikaa Toyotan trukkitoimintojen kehityksessä kansainvälisesti ja Suomessa. Toyota Industrial Equipment osti globaalin johtavan varastotrukkien valmistajan, ruotsalaisen BT Industries AB:n, vuonna 2000. Kyse oli viisaasta strategisesta liikkeestä. Toyota oli siinä vaiheessa maailman markkinajohtaja vastapainotrukkien kategoriassa, mutta Toyotalta puuttui varastotrukkien mallisto. BT:llä sen sijaan oli hyvin laaja tuotevalikoima ja kattava jakelijaverkosto Euroopassa ja maailmalla. BT:n erityinen osaamisala oli asiakkaalle tarjottavat erilaiset palvelut ja rahoitus, joista Toyota sai paljon osaamista.

Suomessa Toyota ja Konekesko (BT&Mecalux) säilyivät kahtena erillisenä jakelukanavana aina vuoteen 2007 asti, jolloin Toyotan trukkien maahantuontitoiminnot ja Konekesko Oy:n Varastotekniikka Oy yhdistettiin. Silloin alkoi Toyota Material Handling Finland Oy:n (TMHFi) tarina, joka yhdisti 70 ”Toyotalaista” ja 50 "Keskolaista”.

TMHFi vakiinnutti asemansa trukkien markkinajohtajana Suomessa Toyotan vastapainotrukkien ja BT:n varastotrukkien ansiosta. Vuosien varrella TMHFi:n tuote- ja palveluvalikoima on kasvanut ja monipuolistunut huimasti. Vuonna 1969 myytiin yksittäisiä trukkeja, mutta nykypäivänä TMHFi Oy:n liiketoiminta on hyvin pitkälle ratkaisumyyntiä asiakkaan sisälogistiikkaliiketoimintojen kehittämiseksi. 50v-juhlavuonna 2019 liiketoiminta koostuu trukkien maahantuonnista, rahoitus- ja vuokrauspalveluista, jälkimarkkinointipalveluista, varastojen suunnittelusta ja kalustamisesta, trukkiautomaatiosta, telematiikkapalveluista, sisälogistiikan turvallisuustuotteista, koulutuksesta ja konsultoinnista. Vuonna 2018 TMHFi:n liikevaihto oli noin 60 miljoonaa euroa ja yhtiön palveluksessa oli 160 työntekijää.

Kiitämme asiakkaita luottamuksesta kuluneiden 50 vuoden aikana. Toyota kehittää tuotteitaan ja palveluitaan määrätietoisesti Toyota Production System eli Lean-johtamisfilosofian mukaisesti. Teemme parhaamme, että ansaitsemme asiakkaiden luottamuksen myös seuraavan 50v aikana.

Trukkiakatemia on nyt avattu!

Haluatko oppia lisää trukeista? Tarjoamme ilmaiset kurssit trukin hankintaan, käyttöön ja huoltoon. Saat hyödyllistä sisältöä sähköpostiisi sitä mukaa, kun etenet kirjekurssilla. Lopuksi saat kattavan 24-sivuisen Trukkikoulun ABC:n sähköpostiisi.

Haluatko oppia lisää trukeista? Tarjoamme ilmaiset kurssit trukin hankintaan, käyttöön ja huoltoon. Saat hyödyllistä sisältöä sähköpostiisi sitä mukaa, kun etenet kirjekurssilla. Lopuksi saat kattavan 24-sivuisen Trukkikoulun ABC:n sähköpostiisi.

Osta, vuokraa tai kokeile & osta trukkeja verkkokauppamme kautta

Verkkokaupastamme löydät laadukkaat trukit kaikkiin käyttökohteisiin ja tarpeisiin. Tarjoamme laajan malliston trukkeja: pumppukärryt, lavansiirtovaunut, pinontatrukit, keräilytrukit,  työntömastotrukit, kapeakäytävätrukit, vetotrukit, sähkökäyttöiset vastapainotrukit, ja polttomoottorikäyttöiset vastapainotrukitTrukkimme soveltuvat erilaisiin  käyttöympäsristöihin kuten viileävarastot ja märkätilat, tuotanto, ulkokäyttö, hiljaisuutta vaativat kohteet, vähittäiskauppa ja varasto. Tutustu joustaviin rahoitusratkaisuihimme

Tarjoamme myös korkealaatuisia palveluita: trukkien vuokrauskäytetyt trukit, trukkihuolto ja huoltosopimukset, varaosat ja tarvikkeet sekä kuljettajakoulutus

Yli sata vuotta yhdistettyä osaamista Toyota ja BT tuotemerkeiltä.