Finlaysonin ta Toyotan yhteistyö on tiivistä

Finlaysonin logistiikkakeskus sai uudet kuosit

Lähes 200 vuoden perinteet omaava Finlayson rakensi logistiikkakeskuksen Forssan tehdaskiinteistöön Toyota Material Handlingin hyllykalustolla. Samalla modernisoitiin koko trukkikalusto.
Finalysonin varasto

Apuja alusta alkaen

Uusi Finlayson näki päivänvalon kesäkuussa 2014, kun mainostoimistomiehet Jukka Kurttila ja Pertti Pesonen sekä EY:n yritysjärjestelyiden johtaja Risto Voutilainen ostivat Finlaysonin pääomasijoitusyhtiö Capmaniltä. "Uusien omistajien myötä heräsimme Ruususen unesta." Finlaysonin varastopäällikkö Merja Halonen sanoo.

Hänellä on pian kahden vuosikymmenen kokemus Finlaysonin eri tehtävistä Viron alihankinnan koordinoinnista ompelimon työnjohtotehtäviin. Viitisen vuotta sitten hän siirtyi varastopäälliköksi.

Jo ennen tätä järjestelyä kaikki Finlaysonin tuotanto oli siirtynyt Latviaan, Turkkiin ja Belgiaan. Finlayson tuottaa muun muassa kankaita, lakanoita, pyyhkeitä, päiväpeitteitä, koristetyynyjä ja kodin pientekstiilejä.

Kun tila oli selvillä, Finlaysonilla lähdettiin kevättalvella 2016 kartoittamaan hyllytoimittajia. Samalla tehtiin alustavia suunnitelmia varaston sisustamisesta.

Laskeskelimme ensin itse, paljonko tarvitsemme hyllypaikkoja, ja miten ne kannattaa uuteen tilaan sijoittaa. Sitten pyysimme tarjoukset useammalta toimittajalta. Tarjouksia vertailtaessa Toyotan tarjous vaikutti kokonaisuuden kannalta parhaimmalta.

Toyota tarjosi jo varhaisessa vaiheessa apuja vanhan varaston purkamiseen ja uuden lay outin suunnitteluun.Meidän raakaversioista muokkasimme Toyotan asiantuntijan kanssa hyvän kokonaisuuden. Häneltä tuli hyviä näkemyksiä moniin käytännön asioihin muun muassa hyllynumeroinnissa.

BT Keräilytrukki varastokäytössä

Tyytyväiset työntekijät

Uusien hyllyjen lisäksi päätettiin uusia trukkikalusto, sillä vanha kalusto alkoi olla käyttöikänsä päässä ja uudet korkeat hyllyt tarvitsivat aiempaa korkeammalle yltäviä työntömastotrukkeja. Myös uudelle vastapainokoneelle ja keräilyvaunuille oli tarvis.

Meillä oli muutaman toimittajan koneet täällä työntekijöillä testattavina ja he saivat pitkälti päättää, mitkä koneet valittiin. Tässäkin valinta kallistui Toyotan puoleen, koska koneiden ominaisuudet olivat parempia kuin kilpailijan.Työntekijät tekivät laajat vertailut käytännön työssä, miten eri koneet niistä suoriutuivat. Ketteryys, käytettävyys ja ergonomia painoivat valinnassa paljon.

Trukkikalusto vahvistui yhdellä uudella korkealle nostavalla työntömastotrukilla, kolmella uudella keräilykoneella ja yhdellä kevyellä vastapainotrukilla, jota käytetään tavaroiden siirtoon logistiikkakeskuksen sisällä.

Muuttoa helpotti kovasti se, että Toyota tarjosi vanhojen varastohyllyjen purun ja poiskuljetuksen palveluna sen jälkeen kun samat Toyotan miehet olivat rakentaneet uuden varaston hyllyt valmiiksi ja tavarat oli siirretty uusiin tiloihin.

Tiivis yhteistyö Toyota Material Handlingin asiantuntijoiden kanssa koko muutos projektin ajan on ollut Haloselle mieleen. Yhteistyö on ollut erittäin joustavaa. Myös pieniä ongelmakohtia olemme onnistuneet ratkomaan hyvässä hengessä. Tämä projekti vahvistaa entisestään meidän hyvää kuvaa Toyotasta palvelualttiina ja asiantuntevana kumppanina. Olemme aina saaneet sellaista apua, kun olemme kaivanneet.

Toyotan varastokalusteet