”Toyotan tapa tehdä työtä on karsia hukkaa (japaniksi muda). Toyotan Production System on lean-toimintamme perusta. Tavoitteemme on, että hukkaa ei synny lainkaan ja matka kohti tätä tavoitetta alkaa visualisoinnista.”
Näin Toyota Material Handling Europen lean-asiantuntija Jan Bjerge tiivisti visualisoinnin roolin lean-ajattelussa. Bjerge puhui Toyota Material Handling Finlandin lean-tapahtumassa, joka keskittyi visualisoinnin hyödyntämiseen päivittäisessä johtamisessa sekä toiminnan tehostamisessa.
Bjergen kokemuksen mukaan juuri visualisointi auttaa johtoa näkemään, missä suurimmat ongelmat ovat ja näin tarttumaan niihin nopeasti.
”Dataa tarvitaan, mutta usein johdolle tarjotaan dataa, joka kertoo historiasta. Visualisoinnin pitää paljastaa meille nykytila. Sen avulla pitää nopeasti nähdä, onko tilanne normaali vai epänormaali. Kun ongelmien suurin syy ymmärretään, pitää tarttua ratkaisuihin ja toimia nopeasti. Stop-think-act-toimintamalli on tähän hyvä”, hän kertoi.
Bjergen myös muistutti, että käytössä olevaa visualisointia pitää kehittää jatkuvasti. Samaan tapaan kuin tuotantoprosessin kehittäminen myös itse visualisoinnin kehittäminen on tärkeää.
”Erilaiset visualisoinnit toimivat eri ympäristöissä. Pitää kokeilla ja oppia, mikä toimii ja mikä ei. Visualisoinnissa myös säännöllisyys on tärkeää. Avain edistymisessä on se, että visualisoinnista ei tehdä liian monimutkaista ja asian kanssa edetään pienin askelin”, hän muistutti.
Lean-tapahtuman aikana osallistujilla oli tilaisuus tutustua Toyota Material Handling Finlandin varaston ja korjaamon konkreettisiin visualisointiesimerkkeihin.
Toyota Material Handling Finland osallistuu 18 kuukautta kestävään Toyota Lean Academyn koulutusohjelmaan. Ohjelman myötä yrityksen tuotannossa, varastossa ja korjaamolla on jo otettu käyttöön ja kokeiltu erilaisia visualisointimenetelmiä.
Tulokset ovat olleet lupaavia. Varastoalueella lattiateippausta on käytetty pitämään varasto järjestyksessä, jotta koneita on helppo liikutella. Visualisoinnissa on hyödynnetty myös valokuvaamista. Esillä olevien valokuvien avulla on voitu havainnollistaa, kuinka paljon järjestelmällisyydessä on edistytty.
Korjaamolla on puolestaan visualisoitu työn etenemistä ja asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Kaikkien nähtävillä oleva joka arkipäivä päivitettävä tilannekuva on auttanut työntekijöitä hahmottamaan paremmin työtilanteen ja saanut porukan puhaltamaan yhteen hiileen, jotta tavoitteet saadaan täytettyä.
Lean-tapahtuma pidettiin Toyota Material Handling uusissa ReLift Zone -tiloissa Korossa. Tapahtuman päätteeksi Pariisin 2024 paralympialaisiin valmistautuva pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti kertoi, miten hän käyttää visualisointia hyödyksi huippu-urheilussa.
Lisätiedot:
markkinointipäällikkö Mira Ljunggren
mira.ljunggren@fi.toyota-industries.eu