;

Kuinka suuren painon voin nostaa vastapainotrukilla?

Ota selville trukkisi oikea kapasiteetti

Mitä tarkoittaa jäännöskapasiteetti?

Jokainen trukkikuski tietää, että materiaalin käsittely vastapainotrukilla ja vastapainotrukin ohjaaminen on paljon vaikeampaa kuin miltä se näyttää. Taakan turvallinen nostaminen, siirtäminen ja laskeminen alas vaatii tarkkaa tasapainon hallintaa ja painovoiman vaikutuksen huomiointia. Vastaavasti myös trukin kuormannostokyvyn määrittäminen on paljon monimutkaisempi asia kuin äkkiseltään voisi kuvitella. Jos trukin nimelliskapasiteetti on esimerkiksi 2000 kg, se ei tarkoita, että trukki pystyisi nostamaan minkä tahansa kaksitonnisen taakan. Tässä oppaassa annamme vastauksen joihinkin tavallisimpiin trukin kapasiteettia koskeviin kysymyksiin ja neuvomme, kuinka voit laskea trukin todellisen nostokapasiteetin.

Mikä on ero trukin nimelliskapasiteetin ja jäännöskapasiteetin välillä?

Jokaiselle trukille on määritetty kantavuus eli nimelliskapasiteetti. Se lasketaan määrittämällä suurin paino, jonka trukki voi nostaa tietylle korkeudelle tietyllä taakan painopiste-etäisyydellä.

Jos taakka on nostettava tätä korkeutta korkeammalle tai taakan painopiste on edempänä, kapasiteetti pienenee. Jäännöskapasiteetti tarkoittaa nimenomaan trukin todellista nostokykyä tietyssä tilanteessa, joten se voi olla nimelliskapasiteettia pienempi.

Mikä on taakan painopiste-etäisyys?

Taakan painopiste-etäisyys tarkoittaa vaakasuuntaista etäisyyttä haarukoiden etupinnasta taakan painopisteeseen. Taakan painopiste-etäisyyden vakioarvot vaihtelevat trukin nimelliskapasiteetin mukaan seuraavasti:

0–1 000 kg 400 mm

1 001–5 000 kg 500 mm

5 001–10 000 kg 600 mm

Joissain tapauksissa taakan painopiste-etäisyys voi poiketa edellä esitetyistä vakioarvoista, joten muista aina tutustua harkitsemasi trukin teknisiin tietoihin.

Kuinka vastapainotrukin lisälaitteet vaikuttavat kapasiteettiin?

Lisälaitteen asentaminen trukkiin pienentää trukin nostokapasiteettia huomattavasti – ensisijaisesti lisäpainon vuoksi ja toissijaisesti siksi, että lisälaite tavallisesti siirtää taakan painopistettä eteenpäin. Jos et ole varma siitä, kuinka paljon tietty lisälaite pienentää trukin nostokapasiteettia, keskustele myyjän kanssa ennen lisälaitteen asentamista.

Kuinka suuren nostokapasiteetin todella tarvitset?

Vaadittu nostokapasiteetti on luonnollisestikin riippuvainen siirrettävien taakkojen ominaisuuksista sekä vaaditusta nostokorkeudesta. Aloita esittämällä itsellesi seuraavat kysymykset:

  • Kuinka raskaita taakkoja täytyy nostaa? Punnitse raskain taakka, joka trukilla on nostettava. On parempi olla liian varovainen kuin ottaa riski trukin ylikuormittamisesta.
  • Kuinka korkealle taakkoja täytyy nostaa? Mittaa korkeimman hyllyn korkeus ja lisää siihen 200 mm:n varomarginaali.
  • Kuinka pitkiä taakkoja täytyy nostaa? Muista, että pitkät taakat voivat pidentää taakan painopiste-etäisyyttä.
  • Millaisia lisälaitteita trukissa käytetään? Muista huomioida lisälaitteiden paino ja asento.

Nimelliskapasiteetti ja jäännöskapasiteetti – esimerkkinä Traigo 48

Trukin nimelliskapasiteetti on mallikohtainen ja perustuu trukin (vasta)painoon. Alla esitetyssä esimerkissä Traigo48-8FBE16T -trukin nimelliskapasiteetti on 1,6 tonnia. Kuten taulukosta ilmenee, jäännöskapasiteetti on 1,6 tonnia 5000 mm:n nostokorkeuteen saakka, kun taakan painopiste-etäisyys on 500 mm.

Jos trukilla on kuitenkin nostettava taakkoja yli 5000 mm:n korkeuteen tai jos taakan painopiste siirtyy, todellinen nostokapasiteetti eli jäännöskapasiteetti pienenee vastaavasti taulukossa esitetyllä tavalla. Myös muut taakan painopiste-etäisyyteen vaikuttavat tekijät, kuten trukin lisälaitteet, haarukoiden pituus, taakan muoto jne. heijastuvat jäännöskapasiteettiin. Jos jokin näistä tekijöistä vaikuttaa taakan painopiste-etäisyyteen pidentäen sen esimerkiksi 1000 millimetriin, voit nähdä taulukosta, että jäännöskapasiteetiksi jää vain 990 kg.

Jäännöskapasiteetin tulos

Nimelliskapasiteetti 1,6 t - Traigo48-8FBE16T

  Painopiste-etäisyys (mm)
Korkeus (mm) 500 600 1000
3000 1600 1420 990
4000 1600 1420 990
5000 1600 1320 930
6000 1510 1160 800
7000 750 660 460
7500 550 490 340

* Nimelliskapasiteetti tarkoittaa suurinta painoa, jonka trukki voi nostaa tietylle korkeudelle, kun taakan painopiste-etäisyys on vakio

Nominal capacity

Turvallisuus ennen kaikkea

Työntekijöiden turvallisuuden varmistamiseksi on ensin tärkeintä määrittää varaston suurin nostokorkeus ja nostettavien taakkojen painopiste-etäisyys. Tämän jälkeen on varmistettava, että hankittava trukki selviää töistään – pelkän nimelliskapasiteetin sijasta on arvioitava jäännöskapasiteetti todellisissa työolosuhteissa.

Jokaisella trukilla on oma kantavuuskaavionsa, josta ilmenee, kuinka suuren painon trukki voi todella nostaa eri korkeuksille ja eri taakan painopiste-etäisyyksillä. Sen avulla voit määrittää, onko harkitsemasi trukki oikea valinta työhön, johon olet sitä ajatellut.

Toyota Material Handling tarjoaa laajan valikoiman trukkeja 1,0 tonnin kolmipyöräisistä sähkötrukeista sähkö- tai polttomoottorikäyttöisiin suuren kapasiteetin trukkeihin, joiden kantavuus on jopa 8 tonnia. Saat selville, mikä trukki on juuri oikea valinta yrityksellesi, tutustumalla valikoimaamme tai ottamalla yhteyttä yhteen tuoteasiantuntijoistamme.

Tutustu vastapainotrukkeihimme

Haluatko lisätietoja vastapainotrukeista?

Sähkökäyttöiset vastapainotrukit

Sähkökäyttöiset vastapainotrukit

Luotettavat Toyotan sähkökäyttöiset vastapainotrukit soveltuvat sekä sisä- että ulkokäyttöön.

Tutustu sähkökäyttöisiin vastapainotrukkeihin >

Polttomoottori vastapainotrukit

Polttomoottori vastapainotrukit

Toyotan polttomoottorikäyttöisillä vastapainotrukeilla voidaan siirtää kuormia aina 8 tonniin asti.

Tutustu polttomoottorikäyttöisiin vastapainotrukkeihin >